todo

Kojení

Co jíst a co nejíst při kojení

Porodem začíná další etapa. Mnoho maminek se při ní zaměřuje na to, aby se rychle zbavily nabraných kil. Ta by ale měla mizet pomalu, přibližně 0,5–1 kg za měsíc. Rychlé hubnutí není vhodné pro organismus ani pro tvorbu mléka.

Kojící matka předává svému dítěti potřebné živiny. Musí tedy myslet na to, aby dostatečně zásobovala také vlastní organismus. Úprava jídelníčku ale nemá spočívat v kvantitě (ta by měla být v porovnání s ostatními ženami vyšší jen o pětinu), ale kvalitě – vše, co matka sní, se dostane skrze mléko též k dítěti.

Co jíst při kojení?

  • polotučné mléčné výrobky, nejlépe zakysané a neslazené
  • tvrdé sýry
  • libové maso
  • mořské ryby (s výjimkou žraloka, mečouna, tuňáka a makrely)
  • rostlinné tuky a kvalitní výrobky z nich (stejně jako mořské ryby obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které matkám často chybí)
  • cereální výrobky (prevence zácpy)
  • nenadýmavou zeleninu (špenát, cuketu, mrkev)
  • ovoce nevyvolávající alergie (hrušky, banány, meruňky, třešně, švestky, borůvky)
  • pozor na dostatečný pitný režim (voda, bylinné čaje na podporu kojení, ovocné čaje)
  • pro podporu tvorby mléka je možné zkusit pohanku, jáhly, oves, pšenici či čaje z fenyklu, kmínu a anýzu

Co nejíst při kojení?

  • nepasterizované mléčné výrobky
  • plísňové sýry
  • syrové maso a vejce
  • nadýmavou zeleninu (květák, zelí, kapustu, cibuli)
  • příliš kořeněná a slaná jídla
  • kávu a silný černý čaj ve větším množství, alkohol, další nápoje s kofeinem a chininem
  • potraviny vyvolávající alergickou reakci by měly být zařazovány do jídelníčku postupně a v malém množství (kakao, čokoláda, ořechy, mák, exotické a hodně kyselé ovoce, rajčata, celer)

I při dodržování výše uvedených zásad se může stát, že maminkám budou chybět potřebné vitaminy a minerální látky – jedná se hlavně o kyselinu listovou, vitamin D, jód a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Proto je vhodné dodávat tělu tyto látky ve formě vitaminů pro těhotné a kojící ženy.

Důležité je si uvědomit, že strava matky (nejen při kojení) ovlivňuje samotnou budoucnost dítěte – jeho imunitní systém, stravovací návyky a budoucí chuťové preference.

Co nejíst při kojení

Vitaminy při kojení

Kojení, stejně jako těhotenství, představuje větší zátěž pro ženský organismus. Na druhou stranu to neznamená, že ženy mají nedostatek všech vitaminů a minerálních látek. Právě naopak – jejich nadbytek může tělo ženy příliš zatěžovat a mít tak nežádoucí účinky stejně jako jejich nedostatek.

Velmi potřebné v době kojení jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, přičemž to platí jak pro matku, tak dítě. Omega 3 mastné kyseliny (z nich DHA) jsou nejdůležitější v prvních třech měsících života, zapomínat se na ně ale nesmí v průběhu celého prvního roku. Kyselina DHA hraje velkou roli při vývoji očí a mozku. Dostatek omega-3 mastných kyselin též snižuje riziko vzniku atopické dermatitidy během prvního roku života. S příjmem zdravých tuků souvisí i vitamin E. Ten chrání před oxidací a zlepšuje tak jejich vstřebávání.

Vitamin D je velmi důležitý pro vývoj kostí tím, že pomáhá vstřebávat vápník. Protože v době kojení potřebuje ženský organismus vápník v dostatečném množství, je důležitost tohoto vitaminu nepopiratelná. Vitamin D se vyskytuje přirozeně hlavně v rostlinných olejích a výrobcích z nich. Kvůli zajištění dostatečného příjmu v průběhu kojení je vhodné zvolit doplňky stravy, které ho obsahují.

I v době kojení pokračuje důležitost jódu. Protože je z různých důvodů doporučováno omezit výrobky zároveň obsahující jód (sůl, dlouho žijící druhy mořských ryb a rybí predátory), je vhodné doplňovat jód jinou cestou.

V neposlední řadě je důležité pokračovat s přísunem kyseliny listové, která by se měla stát součástí stravy již od samého počátku plánování miminka.