todo

Těhotenství

Výživa v těhotenství

Všichni vědí, že výživa v těhotenství ovlivňuje zdraví matky a miminka. Přitom ale není pravda, že matka by měla jíst za dva. Spíše by měla jíst dvakrát zdravěji. Platí, že kvalita je více než kvantita – jídelníček musí být pestrý, vyvážený, dobře stravitelný, s dostatečným množstvím energie, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Ale i když by se měl energetický příjem těhotné ženy zvýšit, ke změně by mělo docházet postupně. Doporučovaný nárůst energie přitom odpovídá např. 1 housce a 50 g šunky denně. Důležité je nezapomínat na pravidelnost a rozdělit dávky energie zhruba po 2,5–3 hodinách.

Od výživy v těhotenství se odvíjí též budoucí zdraví dítěte a jeho predispozice ke štíhlosti či naopak nadváze. Před narozením a v raném věku se zakládá množství tukových buněk, které později může rozhodovat o budoucí obezitě. Kritickou dobou z hlediska počtu tukových buněk je přitom období od 30. týdne těhotenství do jednoho roku života. Ve vyšším věku tedy dochází k nadváze ne kvůli zvyšujícímu se počtu tukových buněk, ale jejich zvětšování. 

Pokud ženy vyhoví všem svým chutím, může dojít v průběhu těhotenství k nadměrnému přibírání. Se stoupající váhou se ale zvyšuje riziko řady onemocnění nebezpečných jak pro matku, tak pro dítě. Proto je důležité udržet tělesný přírůstek v normě. U obézních žen by se mělo jednat o 4 až 7 kg, u žen s normální tělesnou hmotností o 11,5–16 kg a u žen s nízkou tělesnou hmotností o 12,5–18 kg.

Kvůli možným rizikům je v těhotenství doporučováno omezit různé potraviny. Co tedy v těhotenství nejíst? Energeticky náročná smažená jídla, příliš kořeněná a dráždivá jídla, syrové maso, vejce a tepelně neupravené mléko, plísňové sýry, vybrané druhy ryb (žralok, mečoun, štika, tuňák, makrela, candát) a velké množství jater. Součástí zdravého životního stylu těhotných je samozřejmě také absence kávy, alkoholu a kouření.

I když pestrou a vyváženou stravou těhotná žena přijímá většinu potřebných látek, je třeba věnovat zvýšenou pozornost příjmu kyseliny listové, omega-3 mastných kyselin, jódu a vitaminů D a E.

Vitaminy pro těhotné

Proč jsou v těhotenství důležité vitaminy?

Vyvážená a pestrá strava obvykle obsahuje většinu důležitých minerálů a vitaminů. Pouze některé z nich je třeba během plánování miminka a těhotenství a při kojení doplňovat kvalitními doplňky stravy.

Naproti tomu je řada vitaminů a minerálů, které zdravá žena doplňovat nepotřebuje. Na které živiny pestrý jídelníček nestačí a je třeba je doplňovat formou vitaminů pro těhotné?

Kyselina listová (folát, vitamin B9) má velký vliv na vývoj plodu v prvním trimestru. Je nezbytná pro tvorbu DNA a červených krvinek. Vztah mezi příjmem kyseliny listové a snížením rizika závažných postižení plodu (např. rozštěpy páteře) je znám již dlouhou dobu. Nedostatečný příjem kyseliny listové je také dáván do souvislosti s předčasnými porody a zvýšenou potratovostí. Proto odborníci doporučují ženám užívat kyselinu listovou alespoň 1 měsíc před plánovaným otěhotněním. Vzhledem k relativně nízkému obsahu kyseliny listové v běžné stravě a značným ztrátám, které nastávají během tepelné úpravy potravin, může vzniknout i při vyváženém jídelníčku její nedostatek poměrně snadno.

Vitamin D je velmi důležitý pro vývoj kostí tím, že pomáhá vstřebávat vápník. Jeho nedostatek v těhotenství zvyšuje riziko předčasného porodu či nízké porodní hmotnosti.

Vitamin E napomáhá k ochraně buněk a tkání před tzv. volnými radikály a napomáhá využití omega 3 mastných kyselin.

Nedostatečný příjem jódu může být mimo jiné spojen s potraty, nízkou porodní hmotností, vyšší poporodní úmrtností a vyšším rizikem vrozeného kretenismu.

Omega 3 mastné kyseliny jsou nejdůležitější v posledním trimestru a v prvních třech měsících života, svou roli ve výživě ale mají v průběhu celého prvního roku života dítěte. Kyselina DHA patřící do skupiny omega-3 mastných kyselin napomáhá správnému vývoji očí a mozku. DHA se ukládá v tukové vrstvě miminka a to ji umí využívat až do 5. týdne po narození. Dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin v průběhu těhotenství též snižuje riziko přecitlivělosti na běžné potravinové alergeny a snižuje závažnost atopické dermatitidy během prvního roku života.

Rady, tipy a odpovědi pro těhotné

Kde se přirozeně vyskytují vitaminy a minerální látky potřebné v těhotenství:

  • kyselina listová – zelenina (hlavně listová), ovoce, ořechy, sýry (obecně relativně nízký obsah, problém též se značnými ztrátami během tepelné úpravy potravin)
  • vitamin D – rostlinné oleje, margaríny, v menší míře mléko a vejce
  • vitamin E – rostlinné oleje
  • jód – mořské ryby, obohacené potraviny
  • DHA – mořské ryby

Proč bych měla v těhotenství brát vitaminy pro těhotné?

I když jí žena pestře a dbá na zdravý životní styl, těhotenství představuje zátěž pro její organismus. Neroste spotřeba všech látek, ale pouze některých. Proto je zbytečné brát multivitaminy pro běžnou populaci, které zatěžují její organismus. V současné době chce mnoho žen žít co nejpřirozeněji, dbá na omezení konzervantů a barviv ve stravě. Pokud otěhotní, jejich snaha dodat děťátku to nejlepší se ještě zvětšuje. Proto by i vitaminy pro těhotné a kojící měly nejen splňovat to, že tělu dodají chybějící látky, ale měly by dodávat pouze živiny skutečně potřebné.